In België woonachtig, NL-gekentekende auto

apr 9, 2024
|
Ingezonden door: super
|
Categorie: Actualiteiten

Mag iemand die in België woonachtig is met een buitenlands (bijvoorbeeld Nederlands) gekentekende auto in België rijden? lees hieronder verder...

In België woonachtig, NL-gekentekende auto

1 Inleiding

Mag iemand die in België woonachtig is met een buitenlands (bijvoorbeeld Nederlands) gekentekende auto in België rijden?

2 Algemeen

Net zoals in Nederland gelden er in België beperkingen ten aanzien van het rijden met een buitenlands gekentekende auto. Dit ongeacht of het een personenauto of bestelauto of andersoortige auto is. Zo mag iemand die in België woonachtig is op Belgisch grondgebied geen voertuig besturen met een buitenlands kenteken. Het verblijf/woonachtig zijn in België houdt in dat:

  • de betreffende persoon ingeschreven is in een bevolkingsregisters van een Belgische gemeente;
  • de betreffende rechtspersoon ingeschreven is in de Belgische Kruispuntbank van Ondernemingen als rechtspersoon; 
  • de betreffende persoon als rechtspersoon opgericht is door of krachtens het internationaal of buitenlands recht en beschikt over een vaste verblijfplaats in België waar het voertuig beheerd of gebruikt wordt.

Personen die in België woonachtig zijn moeten de voertuigen die zij in België in het verkeer wensen te gebruiken c.q. brengen inschrijven in het inschrijvingsrepertorium van de voertuigen (DIV-register), ook ingeval deze voertuigen reeds in het buitenland zijn ingeschreven.

3 Uitzonderingen

In de hierna vernoemde gevallen (de uitzonderingen) is de inschrijving in België van voertuigen die in het buitenland zijn ingeschreven en die door in België woonachtige personen worden gebruikt evenwel niet verplicht.

  1. Het motorvoertuig dat bij een buitenlandse verhuurmaatschappij wordt gehuurd voor ten hoogste 6 maanden; het ondertekend en gedateerd huurcontract op naam van diegene die het voertuig in België gebruikt dient in het voertuig aanwezig te zijn.
  2. Het voertuig dat een buitenlandse werk- of opdrachtgever ter beschikking stelt aan een in België woonachtig persoon voor professioneel gebruik en in bijkomende gevallen voor privédoeleinden. Een kopie van de arbeidsovereenkomst (of opdracht) dient in het voertuig aanwezig te zijn, evenals een door de buitenlandse werkgever opgesteld document waaruit blijkt dat deze het voertuig ter beschikking heeft gesteld van de in België woonachtige werknemer/opdrachtnemer.
  3. Het personenvoertuig bestuurd door een ambtenaar die in België verblijft en werkt voor internationale instelling gelegen in een andere lidstaat van de Europese Unie. Een door de werkgever afgeleverde accreditatiekaart dient in het voertuig aanwezig te zijn.
  4. Het voertuig waarvan de eigenaar als "tijdelijk afwezige persoon" wordt beschouwd en waarbij het niet langer dan zes maanden zonder onderbreking in België wordt gestald.
  5. De aanhangwagen die voor ten hoogste zes maanden in het verkeer wordt gebruikt.
  6. Het voertuig dat gratis gedurende maximaal één maand ter beschikking wordt gesteld aan een privépersoon die in België woonachtig is. Een door de buitenlandse eigenaar opgesteld document waaruit blijkt dat laatstgenoemde toestemming verleent om het voertuig te gebruiken voor een bepaalde periode, met vermelding van de einddatum, dient in het voertuig aanwezig te zijn.
  7. Het voertuig dat door een student (die zijn officiële verblijfplaats in het buitenland heeft) gedurende de effectieve duurtijd van zijn studie wordt gebruikt en die enkel in België verblijft om zijn studie voort te zetten aan een in België gevestigde onderwijsinrichting. Een geldig bewijs van inschrijving bij die onderwijsinstelling dient in het voertuig aanwezig te zijn.
  8. Het voertuig ingeschreven in een andere lidstaat op naam van de natuurlijke persoon die dit voertuig uitzonderlijk in België gebruikt voor hoogstens 30 dagen per kalenderjaar en dat bestemd is om voornamelijk gebruikt te worden in eerstgenoemde lidstaat. Een door de eigenaar opgesteld en ondertekend document dat uitdrukkelijk de begin- en einddatum van het gebruik in België vermeldt, dient in het voertuig aanwezig te zijn.

 

Overigens belet niets een in België woonachtige een voertuig met buitenlandse kentekenplaat te besturen in het buitenland. Behoudens de hiervoor genoemde uitzonderingen mag hij er alleen in België niet mee rijden.

 

 

Disclaimer

De in dit memorandum opgenomen informatie is van algemene aard en heeft geen betrekking op de specifieke omstandigheden van een bepaald individu of een bepaalde entiteit. Hoewel bij de totstandkoming van dit memorandum de grootst mogelijke zorgvuldigheid is betracht, kunnen wij niet garanderen dat de daarin opgenomen informatie op de datum van ontvangst juist en volledig is of dat in de toekomst zal blijven. Op grond van deze informatie dient geen actie ondernomen te worden zonder adequate professionele advisering na een grondig onderzoek van de specifiek van toepassing zijnde situatie.